Lewisia Cotyledon Bakımı Nasıl Olmalı?

Lewisia Cotyledon Bakımı Nasıl Olmalı?

Renkleriyle ve çiçeklerinin güzelliğiyle büyüleyen aynı zamanda dayanıklılığıyla şaşırtan bir bitki arıyorsanız, Lewisia cotyledon tam size göre! ABD'nin batı bölgelerine, özellikle de Kaliforniya'nın dağlık alanlarına özgü olan bu çok yıllık otsu bitki, adını 18. yüzyıldaki kâşif Meriwether Lewis’ten alır. Güzelliği ve adaptasyon yeteneği sayesinde bugün süs bitkisi olarak dünya genelinde ilgi görmektedir. Lewisia cotyledon zarif görüntüsüyle dikkat çekmekle birlikte bakımı görece kolay olan çok yıllık bir sukulent bitkidir. ABD'nin batısına özgü olmasına rağmen uygun koşullar sağlandığı takdirde birçok yerde yetiştirilebilir. Bu yazımızda Lewisia çiçeğinin bakımıyla ilgili temel bilgileri sizler için derledik: 

 

Temel Bakım Bilgileri 

Işık: 

Güneşi seven bir bitki olan Lewisia için özellikle sabah güneşi idealdir. Çok sıcak bölgelerde ise öğle güneşinden korunmalıdır. Yarı gölge ortamlar tercih edilebilir. Lewisia gibi bitkiler için bu tür ortamlar hem çiçeklenme için yeterli ışık sağlar hem de yaprakların yanmasını önler.

Peki "yarı gölge" ortamdan kastımız nedir? Yarı gölge ortam, bitkinin günün bir bölümünde doğrudan güneş ışığı aldığı ama gün boyu tam güneş altında kalmadığı yerlerdir. Özellikle sabah güneşi alıp öğleden sonra gölgede kalan yerler için ideal yarı gölge alanlardır. 

Evlerinizin doğu cephesine bakan pencere önleri veya balkonlar genellikle yarı gölgelidir. Bu alanlar sabah ışığını alır fakat öğleden sonra güneşten korunur. Eğer doğu cephesine sahip değilseniz yarı gölgeli ortamı bahçede veya balkonda büyük bir saksı, perde ya da ağaç kullanarak oluşturabilirsiniz. İnce yapraklı bir bitkinin altına yerleştirmek de ışığı filtreleyeceğinden lewisianız için uygun ortamı gerçekleştirmiş olursunuz.

 

Toprak: 

Lewisia gibi sukulent yapılı bitkiler, kök çürümesine çok yatkın oldukları için iyi drene olan yani suyu hızla geçirip köklerin çevresinde su birikmesini önleyen toprak tercih edilmelidir muhakkak. Kök çürümesine çok meyilli olduğu için suyu tutan topraklardan kaçınılmalıdır. Kaktüs ve sukulent toprağı gibi geçirgen topraklar idealdir.  

 

İyi drenaj sağlamak için saksının altı drenaj delikli olmalı bu sayede fazla suyun dışarı çıkması sağlanır. Deliksiz saksılar suyu içeride tutar ve kök çürümesine neden olur.  Saksının altına koyduğunuz tabağa su birikmemeli, suladıktan sonra tabağa akan fazla su dökülmeli. Drenaj için bir diğer yol ise saksı altına çakıl veya ponza taşı ekleyenebilir. Saksının en altına 1-2 cm kalınlığında çakıl taşı ya da iri ponza taşı koymak, suyun hızlı boşalmasını destekler. 

 

Sulama: 

Sulama işlemi toprak tamamen kuruduğunda yapılmalıdır. Tamamen kuruduğundan emin olmak için toprak kontrolü yapılmalıdır. En kolay yolu parmak testidir. İşaret parmağınızı toprağa 2-3 cm kadar sokun. Eğer bu derinlikte toprak tamamen kuruysa, sulama zamanı gelmiştir. Bir diğer yöntem ise tahta çubuk testidir: Dondurma çubuğu gibi ince bir tahta çubuk toprağa batırılır. Çıkardığınızda temiz ve kuru görünüyorsa, sulayabilirsiniz. Islaklık varsa veya toprak yapışmışsa beklemelisiniz.

Toprak nemliyken asla sulamayın ve eğer şüphedeyseniz, bir gün daha beklemek çoğu zaman daha güvenlidir. Fazla sulama kök çürümesine neden olabilir bu yüzden yazın haftada 1 gibi bir sıklık yeterlidir; kışın ise sulama azaltılmalıdır. 

 

Sıcaklık ve İklim:

Lewisia, ılıman iklimlerde çok iyi gelişir. Hafif dona dayanabilir, ancak çok soğuk bölgelerde kışın özellikle nemden ve rüzgardan korunmalıdır. 

 

Çiçeklenme: 

Genellikle ilkbaharda ve yaz başında çiçek açar. Çiçekleri uzun ömürlü ve gösterişlidir. Pembe, turuncu, sarı, beyaz gibi çeşitli renkleri mevcuttur. Çiçekleri solduktan sonra budama işlemi yapmanız yeni çiçek oluşumunu teşvik eder bu yüzden önemlidir.

Etiketler: Lewisia cotyledon Bakımı, Lewisia cotyledon, sukulent, lewisia, Lewisia cotyledon nasıl bakılır, Lewisia cotyledon bakımı hakkında bilgi, Lewisia bakımı
Mayıs 04, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR