Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler Nasıl Çiçek Açar?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler Nasıl Çiçek Açar?

Dikenlerinin ardında sakladıkları şahane güzelliklere sahip kaktüsler hakkında birkaç öneride bulunacağım fakat öncelikle şunu belirtelim, görüp görebileceğiniz tüm kaktüsler çiçeklenir. Çünkü kaktüslerin en hızlı üretimi tohumdan yapılır ve tohum yalnızca kaktüslerin üzerindeki çiçeklerden elde edilir. Fakat bir kaktüs sahibiyseniz ve hiç açmamış kaktüsleriniz varsa hazır olun, onların güzelliklerini nasıl elde edebileceğinizden bahsedeceğim.

 

Bazı insanlar kaktüslerin sert ve dikenli dış görünüşünü pek sevmiyor olabilirler ama doğru bir bakımda sizi doğanın sunduğu en güzel çiçeklerden bazılarıyla ödüllendireceklerdir. Kaktüsler sulu bitkilerdir ve bu yüzden onların bakımında en önemli iki şey var; toprak seçimi ve sulama yöntemi. Çoğu insan muhtemelen bir şekilde veya biçimde bir kaktüse sahip olsa da nadiren çiçek açtığını görürler. Her yıl bize sundukları muhteşem gösteriyi sizin de görmenizi sağlamak için birkaç basit adım gerekiyor. Lütfen bu yazının çöl kaktüsleri hakkında olduğunu, yaprak kaktüsü veya diğer bitki türleri hakkında olmadığını unutmayın!

 

Kaktüs nasıl bakılır ve kaktüs nasıl sulanır?

Kaktüsler yüksek sıcaklıklara ve kuruluğa dayanıklı bitkilerdir. Onları öldürmenizin çok büyük bir nedeni yanlış sulama yönteminizdir. Çünkü kaktüsler içi su doludur ve diğer bitkiler gibi süreli suya ihtiyaç duymazlar. Hatta çoğu zaman havadaki nemden beslenirler. Tabii bu kaktüslerinizi hiç sulamamanız gerektiği anlamına gelmez. Şu kadar zamanda bir sulayabilirsiniz demek doğru olmaz çünkü kullandığınız toprak çeşidine göre kuruması hava şartlarına da bağlı olarak farklılık gösterir. Dolayısıyla toprağın iyice kuruduğundan emin olduktan sonra sulamalısınız. Bu süre bir ay sürse bile. Kaktüsünüzü açık havada çıplak güneş, yarı gölge ya da iç mekanda cam kenarında bakmanızda sakınca yoktur. İç mekandan ziyade her zaman tercihiniz dışarısı olsun ama sürekli gözümün gördüğü bir yerde olsun derseniz iç mekanda da bakılabilir elbette ama arada onlara güneşin sıcaklığını ya da kışın soğuğunu hissettirin. Dışarıda bakılan kaktüsünüzün özellikle kışın don yememesine karşılık hava ısılarını takip etmenizi tavsiye ederim. İçi su dolu bir bitki çok hızlı don yiyebilir ve onu kaybedebilirsiniz.

 

Kaktüs toprağı nasıl olmalıdır?

Kaktüs toprağında özel kaktüs kumu, pomza taşı ya da kil bilyesi gibi geçirgen bol drenajlı toprak karışımı kullanmak çok önemlidir. Özellikle dış mekanda bakılan kaktüslerde yağmurlu zamanlarda fazla sudan etkilenmemeleri için saksı diplerine bol drenaj (çakıl taşı pomza taşı gibi) koyularak özel toprak kullanılmalıdır. Toprağı fazla ıslak kalan kaktüs çok hızlıca çürüme yapar.

 

 

Kaktüs saksısı nasıl olmalıdır? Kaktüs saksısı ne zaman değiştirilir?

Kaktüsler de diğer tüm bitkiler gibi, kökler saksı diplerine geldiği zaman daha hızlı gelişim gösterirler. Kaktüsünüz artık saksıyı tamamen doldurmuşsa ve onun gelişimini daha fazla gözlemlemek istiyorsanız saksı değişim zamanı gelmiş demektir. Saksı seçimi kesinlikle bitki köklerinin hava alabileceği şekilde altı delikli olmalıdır. Bu şartlara uyabilecek her türlü saksıyı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Önerebileceğim en sağlıklı saksı seçimi terracotta (çömlek saksı)dır. Fazla suyu gözeneklerden dışarı atar, toprağın hızlı kurumasını sağlar. Saksı altında tabak kullanıyorsanız kaktüsünüzü suladıktan sonra kalan suyu mutlaka boşaltmanızı öneririm. Kalan suyu toprak sürekli emer ve bu da kaktüslerin çürümesine neden olur.

 

Kaktüsler nasıl çiçek açar?

 

En sık aldığımız sorulardan biri bu olabilir. "Yıllardır kaktüs bakıyorum hiç çiçeğini görmedim," ya da "ne yaptıysam çiçeklendiremedim." Onların çiçek açmasını sağlayan şey yüksek ısıda sıcaklık değil kış döneminde yattıkları uyku ve uyanış aşamasıdır. Bu süreç 3-4 ay sürecek ama size asıl sırrı veriyorum, kış döneminde dinlenmeye bırakmalı ve Türkiye şartlarına göre Kasım ayından Şubat sonuna kadar hiç su vermemelisiniz. İlk suyunu Mart'ın ilk haftası baharla birlikte verdiğinizde size çok yakın bir zamanda bir güzellik sunacaktır. Çiçek ömürlerinin çok kısa olduğunu üzülerek belirtmeli ve ufak bir not düşmeliyim: kış aylarında donma ihtimaline karşı kaktüslerinizi iç mekana ya da diğer türlü korumaya almayı unutmayın!

Etiketler: kaktüs, kaktüs bakımı, kaktüsler nasıl çiçek açar,
Kasım 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR